Šobrīd notiek lapas rekonstrukcija. Atsevišķas sadaļas var nedarboties korekti, kā arī lapas teksti daļēji var būt attēloti angliski.

Bezmaksas piegāde uz Omniva pakomātiem pirkumiem no € 40,00!

Kā ar cieņu lietot Latvijas valsts karogu!

Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, aicinām pievērst uzmanību savā īpašumā esošā valsts karoga stāvoklim. Svētki pienāk, karogi tiek izlikti pie ēkām, svētki beidzas un karogus mēs noņemam un iepakojam, lai atkal tos lietotu nākamajā piemiņas vai svētku dienā. Tomēr, nereti, pastaigājot pa pilsētu, vai citām apdzīvotām vietām, ar skumjām var secināt, ka karogu stāvoklim lielākā daļa cilvēku un iestāžu atbildīgo personu, nepievērš pastiprinātu uzmanību. Vēl skumjāks ir fakts, ka tieši Rīgas pilsētas centra galveno ielu ēkas "rotā" nepareizi un netīri karogi, vai arī tie pie ēkas nav izvietoti vispār. Turklāt vēl sliktākā stāvoklī ir piemiņas dienās pie karogiem pievienotās sēru lentītes, ja, ieskatoties vērīgāk, var secināt, ka tās patiešām ir lentītes.

Karogs ir valsts simbols, pret kuru jāizturas ar cieņu un tikai un vienīgi tā tas arī jālieto. Tāpēc vēlamies pievērst uzmanību šai acīmredzamajai problēmai, kuru kopā varam atrisināt, un valsts svētkos priecāties par skaistām ēku fasādēm un tik pat skaistiem un cēliem karogiem.

Protams, staigājot pa pilsētu daudzviet var redzēt skaistus, tīrus, pareizās krāsās un noformējumos esošus karogus, tomēr tik pat daudz, ja ne pat vairāk, var vērot nepareizos un netīros karogus.

Netīri karogi

Skaidri saprotama situācija, kad laikapstākļu ietekmē, īpaši novembra mēneša dabas uzntumos, karogs nosmērējies un kļuvis diezgan pelēks. Dabai piepalīdz arī pilsētas putekļi un satiksmes radītās izplūdes gāzes. Kad karogs svētkos visu dienu bijis pa vidu visām šīm ietekmēm, pirms iepakošanas līdz nākamajai reizei, iesakām karogu tomēr izmazgāt. Ja domāsiet, ka karogu izmazgāsiet pirms nākamās svētku vai atceres dienas, atceries, ka dzīvojam skrienošā laikā un šī izcilā ideja ātri vien tiks aizmirsta un nākamreiz steigā pie ēkas vienkārši tiks izlikts tas pats netīrais karogs. Iedomājieties, ka ziemas laikā, kad viss ir dubļains un slapjš, jūsu skaisto mēteli nošļaksta kāds negants šoferītis. Jūs taču pie pirmās izdevības gribēsiet mēteli izmazgāt, lai nākamajā reizē, kad to vilksiet, tas būtu tīrs. Ja tas būs netīrs, jums būs nepatīkami to vilkt.

         

Turklāt, nevienmēr vainojami laikapstākļi. Nereti var manīt arī situāciju, ka karogs vienkārši ir uzglabāts kādā netīrā vietā, jo to "rotā" netīri, nezināmas izcelsmes šķidrumu pleķi, kā arī eļļas vai kādas tamlīdzīgas vielas plankumi.

Ja jūsu atbildībā ir karoga izlikšanas pie ēkas un tā pienācīga uzturēšana pārējo laiku, kad tas netiek lietots, iesakām kārtīgi izvērtēt vietu, kur karoguuzglabāt, lai to neskartu nekādi citi ārēji faktori un netiktu ietekmēts tā lietošanas stāvoklis.

Necienīgākā no lietām, ko esam ievērojuši pie ēkām izliktajos karogos - tie ir iezīmēti/aprakstīti. Ieraugot uzrakstu uz karoga, secinājām, ka uz tā norādīta konkrētās mājas adrese, kuras lietošanā atrodas šis karogs.

Radās jautājums - vai tiešām karogus nevar atzīmēs kā citādāk, nerakstot uz paša auduma? Jo ziniet, šādas darbības ir sodāmas. Publiski nedrīkst lietot karogu, kas papildināts ar jebkādiem dekoratīviem vai informatīviem elementiem.

Saplēsti karogi

Arī laikapstākļu ietekmē, kad vējš ir tik spēcīgs, ka rauj jumtus mājām nost, karogs var tikt saplēsts. Tomēr, pavērojot patieso situāciju, skaidrs, ka nevienā no šādiem gadījumiem vainīgi nav laikapstākļi, bet gan nolietojums. Ir skaidri redzams, ka karogs pie konkrētās ēkas tiek lietots jau tik sen, ka tā krāsa vairs nav sarkanbaltsarkana, turklāt tā apakšējā maja izskatās pēc kovboju zābakiem - ar tik daudz bārkstīm un plēsumiem, ka jauniešu bikšu caurumi nemaz klāt nevar stāvēt.

Ir arī manīti gadījumi, kad karogs pie ēkas ir nepārprotami lielāks par ieteicamo izmēru, tad arī ir skaidrs, ka vējš to plivinās uz visām pusēm tik stipri, ka nav izredžu karogu saglabāt lietošanai paredzētā stāvoklī ilgu laiku.

Vai tiešām pirms tā izvietošanas pie ēkas fasādes, izārdītās vīles un caurumi audumā nav pamanāmi?

Nepareizas sēru lentes atceres dienās

Šķietami mazāk nozīmīga karoga lietošanas etiķetes sastāvdaļa ir sēru lente. Šķietami. Jo tā ir tieši tik pat svarīga kā karogs. Tai ir noteikti konkrēti izmēri un proporcijas tāpat kā karogam.

15.pants Latvijas valsts karogs sēru noformējumā

(1) Ja Latvijas valsts karogs paceļams sēru noformējumā, virs karoga pie kāta piestiprina melnu lenti, kuras platums ir 1/20 no karoga platuma un garums atbilst karoga platumam.

(2) Mastā uzvilktu Latvijas valsts karogu nolaiž pusmastā bez sēru lentes.

(3) Vietās, kur Latvijas valsts karogu lieto kopā ar citiem karogiem, sēru noformējumā lieto tikai Latvijas valsts karogu.

Lentes proporcijas un likumā noteikti izmēri tiek ievēroti tikai retos gadījumos, jo vējā plīvojot šķiet, ka neviens tam nepievērsīs lielu uzmanību. Tomēr, liekot karogu ar sēru lenti pie ēkas, galvenokārt, vajadzētu domāt par sevi un par savu attieksmi pret valsti, kurā dzīvojam un tikai pēc tam par ikdienas steigu un to, ko redzēs vai neredzēs garāmgājēji.

         

Sēru lentei piemiņas dienās jābūt tik pat labā stāvoklī, kā jābūt arī karogam. Nav pieņemama situācija, kad lente ir izirusi, saplīsusi, nepareizās proporcijās un nepareizas krāsas vai nepiemērota auduma. Audums kā tāds šajā gadījumā nav tik nozīmīgs, kā tas, ka tam jābūt melnam un necaurspīdīgam. Tomēr, auduma izvēle nevar būt arī pavirša un nedrīkst paķert pirmo melno zeķi, kas gadās pa rokai un piesiet to pi ekaroga kāta. Šo salīdzinājumu par zeķi, neizvēlējāmies nejauši. Viens no šokējošākajiem gadījumiem, kas redzēts piemiņas dienā - pareizas sēru lentes vietā pie karoga kāta bija piesieta plata, melna kurpju šņore. Šņorei pat bija atstāti zelta galiņi.

Šo mēs uzskatām par cieņu pret valsts galveno simbolu un tā mēs pieminām bijā gājušos tautiešus? Šis nav vienīgais šokējošais gadījums. Pilsētas centrā vienā no lielajām Rīgas ielām pavērās šausminošs skats. Pie ēkas izvietotais karogs bija ne tikai netīrs un nobružāts, bet tam bija izplīšuši arī neskaitāmi caurumi, izirušas vīļu malas un sēru lentes vietā pie karoga kāta bija piesiets atkritumu maiss!

Kāda ir atbildība par nepareizu karoga lietošanu?

Iespējamos soda mērus par nepareizu karogu lietošanu un/vai necieņas izrādīšanu valsts simboliem, vari atrast Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.panta 43.,44.,45. punktos, kuros teikts, ka iespējamais sods var sasniegt līdz pat 700 EUR. Tāpēc, lai nebūtu jāsaņem sods par pārkāpumiem, kurus ir iespējams novērst, pievērs uzmanību tam, kā tiek lietoti valsts simboli.

Kā pārliecināties vai karogs ir lietošanas kārtībā?

Visu svarīgo informāciju par karoga pareizu un pienācīgu lietošanu un aizliegumiem vari iegūt Latvijas valsts karoga likumā. Lūk, gadījumi, kad valsts karogu izmantot nedrīkst, no Latvijas valsts karoga likuma I nodaļas, vispārīgo noteikumu 3. panta:

[..]
1) Pie ēkām, kas atrodas avārijas stāvoklī;
2) Pie ēkām, kuru fasāde tiek remontēta;
3) Citās nepiemērotās vietās un apstākļos;
(3) Aizliegts lietot bojātu, izbalējušu, netīru vai citādi nepiemērotu Latvijas valsts karogu.
(4) Lietošanai nederīgu Latvijas valsts karogu iznīcina diskrētā veidā.
Karoga pareiza utilizēšana
Latvijas valsts karogs privātos apstākļos (privātmājas teritorijā, dzivoklī utt.) jāsadala pa krāsu lentēm, jāievieto atsevišķos atkritumu maisos un tikai tad jāizmet atkritumu konteinerā. Nekādā gadījumā karogu vai tā detaļas nedrīkst dedzināt! Tādējādi personu nevarēs saukt pie kriminālatbildības par valsts karoga izmešanu atkritumos un nolietotais valsts simbols būs utilizēts atbilstoši etiķetes un ētikas prasībām.
Karogs tiek rūpīgi sadalīts pa krāsu lentēm
Tas tiek darīts, griežot pa vīlēm
Karogs tiek sadalīts atsevišķi pa krāsu lentēm
Krāsu lentes tiek ievietotas atsevišķos atkritumu maisos un izmestas atkritumu konteinerā.
Kur iegūt jaunu karogu?
Pēc tam, kad vecais un nolietotais karogs ir pienācīgi un ar cieņu utilizēts, būtu nepieciešams jauns, skaists un tīrs. Latvijas Tekstils veikalā vari iegādāties pareizās proporcijās un no piemērota auduma šūtus karogus novietošanai pie ēkas un mastam, dažādos izmēros. Tāpat veikalā ir pieejami arī karoga vimpeļi un daudz un dažādi karogsuvenīri un karoglentes.

 

Aicinām apdomāt valsts simbolu lietošanas etiķeti un pavērot apkārt notiekošo, un darīt kaut ko lietas labā, lai gaidāmie valsts svētki būtu patiesi krāšņi.

 

Daudz laimes, Latvija!

Iepriekšējais raksts
Nākamais raksts

Dzēst komentāru